środa, 19 marca 2014

Zupa pomidorowa z makaronem

Pierwsza zupą,która pojawi się u mnie na blogu będzie to podstawowa zupa pomidorowa. Bardzo często gości u mnie w domu,bo jest lubiana przeze mnie jak i moich domowników. 
Każdy ma swój pomysł i sposób na tą zupę i dlatego w każdym domu smakuje ona inaczej.
Uważam,że podstawą dobrej "pomidorówki" jest  wywar mięsno-warzywny.
Moja zupa przeważnie jest ugotowana na kości od schabu,bo taka najlepiej mi smakuje.
Wcześniej kupuję w sklepie mięsnym schab z kością.
 W domu wykrawam kotlety na osobny obiad,a kość mam na zupę.
( Wykrawając kotlety pozostawiam trochę mięsa na kości ) .


 SKŁADNIKI: 

2 litry wody
kość od schabu 
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora ok.8 cm
kawałek selera (wielkości jajka )
100 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki )
6 ziarenek pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka cukru 
listek lubczyku,listek selera (ale nie musi być )
pokrojona natka pietruszki

WYKONANIE:

Do garnka wlewam zimną wodę i wkładam umytą kość.Zagotowuję i  ściągam międzyczasie  szumowiny,które  zbierają się na wierzchu zupy. Następnie dodaję obrane warzywa,dokładam ziarenka pieprzu,ziela angielskiego,listek laurowy oraz wsypuje sól i pieprz mielony.Gotuję na małym ogniu ok.1-1,5 godziny,aż mięsko na kości będzie miękkie.Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy oraz wsypuję cukier i gotuje ponownie 10 minut.
Najlepiej zupę spróbować i jeśli trzeba to doprawić według własnego uznania. 
Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem i posypaną zieloną natką pietruszki oraz jeśli ktoś lubi to z dodatkiem śmietany. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz