Purre ziemniaczane to nic innego jak ugotowane ziemniaki rozgniecone tłuczkiem
lub przeciśnięte przez praskę.
U mnie w domu jest częstym dodatkiem do dań mięsnych,ryb,wątróbki czy barszczu.
Dzisiaj podaję podstawowy przepis,ale można śmiało dodać koperek,natkę pietruszki czy podsmażoną cebulkę .
SKŁADNIKI :
1 kg obranych ziemniaków
2 łyżki masła
1 szklanka gorącego mleka
sól
WYKONANIE:
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Po ugotowaniu odlewamy wodę i osuszamy na gazie potrząsając garnkiem z 2-3 razy
aby ziemniaki nam się nie przypaliły.
Ubijamy dokładnie tłuczkiem tak aby nie było grudek dodając masło,gorące mleko i sól.
Mieszamy łyżką do uzyskania lekkiej kremowej masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz