środa, 19 marca 2014

Purre ziemniaczane

Purre ziemniaczane to nic innego jak ugotowane ziemniaki rozgniecone tłuczkiem
 lub przeciśnięte przez praskę. 
U mnie w domu jest częstym dodatkiem do dań mięsnych,ryb,wątróbki czy barszczu.
Dzisiaj podaję podstawowy przepis,ale można śmiało dodać koperek,natkę pietruszki czy podsmażoną cebulkę .


SKŁADNIKI :

1 kg obranych ziemniaków
2 łyżki masła
1 szklanka gorącego mleka
sól 

WYKONANIE: 

Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Po ugotowaniu odlewamy wodę i osuszamy na gazie potrząsając garnkiem z 2-3 razy 
aby ziemniaki nam się nie przypaliły.
Ubijamy dokładnie  tłuczkiem tak aby nie było grudek dodając masło,gorące mleko i sól. 
Mieszamy łyżką do uzyskania lekkiej kremowej masy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz