Dlatego ekspresowa,bo powstała w ekspresowym tempie. Pozostało mi troszkę mięsa mielonego i nie wiedziałam do czego je wykorzystać.Na początku myślałam o zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym albo o spaghetti,ale dziewczynki kręciły nosami.W końcu podjęłyśmy wspólną decyzję,że będzie to zupa z mięsnymi kuleczkami,ale znów pytanie jaka kalafiorowa czy ogórkowa...? No i padło na kalafiorową. O tym czasie nie kupuję kalafiora w sklepie tylko stawiam na mrożonki.No i miałam taką paczkę w zamrażalniku.Po otwarciu okazało się ,że w środku torebka zawiera nie tylko kalafior tak jak to było napisane na opakowaniu ,ale również ziemniaki,marchew,por,pietruszkę,seler i koperek,więc wszystkie produkty,które potrzebowałam,żeby ją ugotować :)
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
Opakowanie zupy kalafiorowej z koperkiem ( moja miała 750 g i była kupiona w Biedronce)
1 litr bulionu ( ja miałam zamrożony rosół )
2 szklanki wody
3 łyżki kaszy manny
sól,pieprz
1 łyżeczka cukru
śmietana
SKŁADNIKI NA KULECZKI MIĘSNE :
200 g mięsa mielonego
1/2 kajzerki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól,pieprz
kostka rosołowa
0,5 litra wody
0,5 litra wody
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
Dzisiaj do pomocy miałam starszą córkę,ponieważ została w domu bo bolała ją brzuch.
Rośnie mała kuchareczka,która chętnie pomaga mi w kuchni :)
Dzisiaj do pomocy miałam starszą córkę,ponieważ została w domu bo bolała ją brzuch.
Rośnie mała kuchareczka,która chętnie pomaga mi w kuchni :)
WYKONANIE:
Zamrożony rosół włożyć do garnka,dolać dwie szklanki wody i odmrozić.
Gdy bulion się rozmrozi i zacznie wrzeć to wrzucić zawartość torebki (bez wcześniejszego rozmrażania warzyw). Gotować 15 minut.Gdy warzywa będą już miękkie wsypać kaszę mannę i gotować jeszcze 3 minuty.Zupa ładnie zagęści się tą kaszą.Doprawić solą,pieprzem i cukrem.A na koniec dodać śmietanę.Ja dorzuciłam jeszcze koperek,bo mam zamrożony;)
Mięso mielone włożyć do miski.Dodać jajko,bułkę tartą,sól,pieprz oraz dobrze odciśniętą kajzerkę (namoczoną wcześniej w mleku ). Wszystko dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki wielkości orzecha. Wodę zagotować z kostką rosołową oraz listkiem laurowym,zielem angielskim i ziarnami pieprzu.Na wrzący bulion wrzucić przygotowane kuleczki mięsne i gotować 20 minut.
Mięsne kulki wyłożyć na talerze,zalać zupą i podawać na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz