Dzisiaj ponuro i deszczowo za oknem,a ja jestem śpiąca i mam pustą głowę.
Nie mam jakoś pomysłu na napisanie wstępu :(
Przepis i zdjęcia przedstawiają jak zrobić prosty gulasz z łopatki.
Gulasz można zrobić również z innego gatunku mięsa np.szynki.
Podaję go zawsze z kaszą,ale można również podać z ziemniakami lub pyzami no i z ulubionym warzywnym dodatkiem ;)
SKŁADNIKI :
500-700 g łopatki wieprzowej
1-2 cebule
3 łyżki oleju
1-2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
5 ziarenek pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w kostkę jak to na gulasz :)
Wrzucić do miski i doprawić solą,pieprzem i papryką.Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na ok.2-3 godziny do lodówki.Na patelni lub w garnku dobrze rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso,które należy dobrze obsmażyć z dwóch stron,ale pamiętajcie,żeby go nie przypalić ;)
W tym czasie obrać cebulę i pokroić w "piórka" ,a następnie dodać ją do mięsa i razem podsmażyć.
Gdy cebula się ładnie zeszkli to wlewamy ok.0,5 litra przegotowanej,gorącej wody,dodajemy listek laurowy oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego.Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu mniej więcej 1.5 godziny. W razie potrzeby,gdy woda odparuje należy ją uzupełnić podlewając mięso.Gdy już będzie miękkie to zagęszczamy sos mąką,którą wcześniej należy rozmieszać w małej ilości wody. Najlepiej zrobić to w małym słoiku (wlać do niego wodę,wsypać mąkę,zakręcić i dobrze roztrzepać.Wtedy mamy pewność,że w sosie nie będą nam pływały grudki mąki ).
Wlewamy powoli do mięsa i chwilę gotujemy,aż sos zgęstnieje.Jeśli sos stanie się zbyt gęsty,należy dolać troszkę wody. Sos należy doprawić.
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w kostkę jak to na gulasz :)
Wrzucić do miski i doprawić solą,pieprzem i papryką.Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na ok.2-3 godziny do lodówki.Na patelni lub w garnku dobrze rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso,które należy dobrze obsmażyć z dwóch stron,ale pamiętajcie,żeby go nie przypalić ;)
W tym czasie obrać cebulę i pokroić w "piórka" ,a następnie dodać ją do mięsa i razem podsmażyć.
Gdy cebula się ładnie zeszkli to wlewamy ok.0,5 litra przegotowanej,gorącej wody,dodajemy listek laurowy oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego.Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu mniej więcej 1.5 godziny. W razie potrzeby,gdy woda odparuje należy ją uzupełnić podlewając mięso.Gdy już będzie miękkie to zagęszczamy sos mąką,którą wcześniej należy rozmieszać w małej ilości wody. Najlepiej zrobić to w małym słoiku (wlać do niego wodę,wsypać mąkę,zakręcić i dobrze roztrzepać.Wtedy mamy pewność,że w sosie nie będą nam pływały grudki mąki ).
Wlewamy powoli do mięsa i chwilę gotujemy,aż sos zgęstnieje.Jeśli sos stanie się zbyt gęsty,należy dolać troszkę wody. Sos należy doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz