Pulpety w sosie koperkowym przygotowuję co jakiś czas na obiad,gdy zapragnie mi się czegoś innego,lekkiego, a jednocześnie prostego. To danie jest szybkie w przygotowaniu i do tego nie drogie.
Doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniaczanym puree oraz surówką lub innym warzywnym dodatkiem.U mnie tym razem dodatkiem była marchewka z groszkiem :)
SKŁADNIKI :
30-40 dag mięsa mielonego
1 mała bułka (może być czerstwa lub zwykła )
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka oleju
sól,pieprz
0,5 l bulionu ( u mnie zamrożony rosół,ale ewentualnie może być z kostki )
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany18% (u mnie śmietanka łaciata do zup i sosów )
pęczek koperku (u mnie 3 łyżki mrożonego )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Bułkę wcześniej namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do miski dodać dobrze odciśniętą bułkę,podsmażoną cebulkę,jajko oraz sól i pieprz.Dokładnie wszystko wyrobić.Zmoczonymi rękami zimną wodą uformować okrągłe pulpeciki.
W garnku zagotować bulion,włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 20 minut.
W tym czasie,co gotują się mięsne kulki kroimy koperek i przygotowujemy mąkę do zagęszczenia sosu.
Mój sposób,aby zrobić to dobrze ;)
Biorę słoik do którego wlewam śmietanę,odrobinę wody oraz wsypuję mąkę.Słoik dokładnie zakręcam i energicznie nim potrząsam.Mam pewność,że po wlaniu tak przyrządzonej "zaklepki" nie będą pływały w sosie grudki mąki.
Ugotowane pulpety przełożyć do miski.
Do bulionu dodać posiekany koperek oraz zagęścić sos przygotowaną mąką.
Gotować ok minuty na wolnym ogniu, doprawiając do smaku.
Na końcu pulpety przełożyć do sosu i podgrzać.
30-40 dag mięsa mielonego
1 mała bułka (może być czerstwa lub zwykła )
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka oleju
sól,pieprz
0,5 l bulionu ( u mnie zamrożony rosół,ale ewentualnie może być z kostki )
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany18% (u mnie śmietanka łaciata do zup i sosów )
pęczek koperku (u mnie 3 łyżki mrożonego )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Bułkę wcześniej namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do miski dodać dobrze odciśniętą bułkę,podsmażoną cebulkę,jajko oraz sól i pieprz.Dokładnie wszystko wyrobić.Zmoczonymi rękami zimną wodą uformować okrągłe pulpeciki.
W garnku zagotować bulion,włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 20 minut.
W tym czasie,co gotują się mięsne kulki kroimy koperek i przygotowujemy mąkę do zagęszczenia sosu.
Mój sposób,aby zrobić to dobrze ;)
Biorę słoik do którego wlewam śmietanę,odrobinę wody oraz wsypuję mąkę.Słoik dokładnie zakręcam i energicznie nim potrząsam.Mam pewność,że po wlaniu tak przyrządzonej "zaklepki" nie będą pływały w sosie grudki mąki.
Ugotowane pulpety przełożyć do miski.
Do bulionu dodać posiekany koperek oraz zagęścić sos przygotowaną mąką.
Gotować ok minuty na wolnym ogniu, doprawiając do smaku.
Na końcu pulpety przełożyć do sosu i podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz