wtorek, 18 marca 2014

Surówka z kapusty kiszonej

Dzisiaj podaje przepis na surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i jabłka.
Jest to jedna z moich ulubionych i najczęściej robionych surówek w moim domu.
Pasuje jako dodatek do ryb,wątróbki i różnego rodzaju mięs.




SKŁADNIKI: 

0,5 kg kapusty kiszonej
1 marchew
1 jabłko
1 średnia cebula
1 łyżka cukru 
sól,pieprz
1 łyżka soku z cytryny
3- 4 łyżki oleju

WYKONANIE :

Kapustę kiszoną pokroić na drobne kawałki.Marchew i jabłko umyć,a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłko skropić cytryną,żeby nie ściemniało.Cebulę pokroić w drobną kostkę.Wszystkie składniki mieszamy  doprawiając cukrem,pieprzem i solą ( jednak sól  radzę dodawać z umiarem ,ponieważ zdarza się,że kapusta jest słona). Na końcu dodajemy olej i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.

W okresie letnim,gdy mam dostęp do świeżych warzyw z ogrodu to bardzo często dodaję to tej surówki natkę pietruszki lub szczypiorek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz