Dzisiaj podaje przepis na surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i jabłka.
Jest to jedna z moich ulubionych i najczęściej robionych surówek w moim domu.
Pasuje jako dodatek do ryb,wątróbki i różnego rodzaju mięs.
SKŁADNIKI:
0,5 kg kapusty kiszonej
1 marchew
1 jabłko
1 średnia cebula
1 łyżka cukru
sól,pieprz
1 łyżka soku z cytryny
3- 4 łyżki oleju
WYKONANIE :
Kapustę kiszoną pokroić na drobne kawałki.Marchew i jabłko umyć,a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłko skropić cytryną,żeby nie ściemniało.Cebulę pokroić w drobną kostkę.Wszystkie składniki mieszamy doprawiając cukrem,pieprzem i solą ( jednak sól radzę dodawać z umiarem ,ponieważ zdarza się,że kapusta jest słona). Na końcu dodajemy olej i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
W okresie letnim,gdy mam dostęp do świeżych warzyw z ogrodu to bardzo często dodaję to tej surówki natkę pietruszki lub szczypiorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz