czwartek, 3 kwietnia 2014

Zielone risotto

To risotto powstało przypadkowo,ponieważ postanowiłam zrobić porządek w lodówce,a dlatego zielone,ponieważ dodałam zielone warzywa groszek,brokuł i koperek.
Dosyć często robię risotto,ponieważ jest proste w przygotowaniu,a do tego smaczne i można je przygotować na wiele sposobów dodając swoje ulubione składniki.


SKŁADNIKI :

1 szklanka ryżu do risotto Arborio
800 ml  gorącego bulionu drobiowego (u mnie rosół,który miałam zamrożony )
1 duża pierś z kurczaka pojedyncza  
1 cebula
mały brokuł
1 szklanka groszku mrożonego
koperek 
1 łyżka dobrego masła
sól,pieprz
3 łyżki masła  klarowanego ( do smażenia )


WYKONANIE :

W dwóch garnkach zagotować wodę. 
Do każdego wsypać po 1 łyżeczce cukru i po 0,5 łyżeczki soli.
Brokuł opłukać pod bieżącą wodą,podzielić go  na różyczki i wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok 4-5 minut.Ugotowany przelać zimną wodą. 
Groszku nie rozmrażać.Wrzucić na gotującą wodę i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przelać również zimną wodą.
Garnków, w którym gotujemy brokuły i groszek nie przykrywamy pokrywką wtedy nie stracą koloru zielonego.

Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. 
Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i podsmażamy mięso na złoty kolor.
Po usmażeniu pierś zdejmujemy z patelni.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce stopionego masła klarowanego.
Dodajemy suchy ryż i chwilę przesmażamy mieszając drewnianą łyżką,aż stanie się przezroczysty.
Wlewamy nabierkę  gorącego bulionu,mieszamy,przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu,aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
Gdy wchłonie dodać nastepną porcję rosołu.
Czynność powtarzać,aż do momentu kiedy ryż będzie miękki od czasu do czasu mieszając.Pod koniec dokładamy podsmażoną pierś z kurczaka,brokuła,groszek,koperek i masło.Delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
W razie potrzeby doprawić,ale ja już tego nie robię.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz