niedziela, 2 marca 2014

Kruche ciasto z delikatną budyniową pianką

Ten przepis widziałam na wielu blogach,ale pierwszy raz znalazłam je na blogu Mama i pomocnicy Ciasto robiłam już z różnymi owocami a mianowicie z malinami,czarną porzeczką i rabarbarem.
Z każdym owocem smakuje inaczej,ale za każdym razem jest wspaniałe i smakuje obłędnie. Na jednym kawałku nie można poprzestać,ponieważ ciasto jest kruche i delikatne.Osoby,które jeszcze nie robiły tego ciasta zachęcam do wypróbowania,bo naprawdę jest proste w przygotowaniu.

   
SKŁADNIKI: 

Na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej,ale może być również krupczatka
250g zimnej margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru( pamiętajmy,że do ciasta kruchego zawsze używamy cukru pudru) 

Na budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g )
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
0,5 kg owoców( można wykorzystać owoce mrożone,których nie rozmrażamy wcześniej)
cukier puder do oprószenia po upieczeniu


WYKONANIE: 

Mąkę przesiewamy do miski  razem z proszkiem do pieczenia,cukrem pudrem i razem mieszamy.Dodajemy zimną,pokrojoną margarynę i siekamy nożem.Następnie robimy w mące dołek i dodajemy żółtka.Energicznie zagniatamy gładkie ciasto formując je w kulę,którą dzielimy na dwie części jedną większą  60% i druga mniejszą 40%. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin aż będzie twarde (można to zrobić dzień wcześniej i zamrozić ).
Blaszkę o wymiarach 30*25 smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach,delikatnie przyklepujemy dłonią i przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem ,ponieważ zapobiega to tworzeniu się bąbli podczas pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy ok.20 minut na złoty kolor.Zostawiamy do ostygnięcia,a między czasie przygotowujemy budyniową piankę.Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.Gdy piana będzie już ubita dodajemy stopniowo  cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając do całkowitego rozpuszczenia cukrów.Następnie wsypujemy budyniowy proszek cały czas ubijając.Na końcu wlewamy strużką olej nie przerywając ubijania.Miksujemy do połączenia wszystkich składników.Budyniową piankę wykładamy na ostudzony spód  wyrównując łyżką.Na pianę wykładamy gęsto owoc (jeżeli będą to maliny to pamiętajmy o ułożeniu ich otworkami do góry). Na wierzch ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy ok.40 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: